Honda cross av 2022- års modell. Provkör hos oss!

Här kan du hitta din nya Honda cross av 2022-års modell i vår nya butik i Örebro. Med de nya modellerna av Honda CRF kan du ta dig an de tuffaste och mest krävande banorna du kan tänka dig. Du ligger alltid ett steg före dina konkurrenter när du racar på banan, oavsett om du är proffs eller på god väg att bli det. Hondas crossar har en väldigt låg vikt tack vare aluminiumramen och en superb smidighet. Vi har modeller som passar både för de yngre förarna, till nybörjaren eller det renodlade proffset. Besök vår nya butik på Tomtagatan 17 i Örebro och provkör någon av Hondas alla crossmodeller redan idag!

Crossmodellen CRF50 från Maskinförrådet Örebro

Honda CRF50F är den minsta modellen i Honda-serien som passar de allra yngsta förarna.

Hondas crossmodell CRF110F röd från Maskinförrådet Örebro

Snäppet större än den allra minsta crossen har vi Honda CRF 110F som passar barn mellan 8–11 år.

En ny crossmodell från Honda CRF125 från Maskinförrådet Örebro

Honda CRF125FB är mellanmodellen av Hondas offroadcrossar. 

Motocross CRF250 från Honda som finns hos Maskinförrådet Örebro

Nya Honda CRF250R har utvecklats mycket genom åren och passar såväl du som är nybörjare på hojen till dig som är mer van.

Den största modellen av Honda cross CRF450 från Maskinförrådet Örebro

Nya Honda CRF450R är en lätt, stark och smidig motocross för dig som kräver det absolut bästa på marknaden. En modell du bör provköra!

Vanliga frågor och funderingar om crossar

Vart får jag köra cross?

Var du får köra cross är lite lurigt. Något du måste komma ihåg är att det generellt förbjudet att köra motorfordon på barmark i terrängen i hela Sverige. All körning med crossen ska alltså ske så att marken inte skadas. Läs mer om vad som gäller vid terrängkörning med din cross på Sveriges motorcyklister. Bästa tipset på var du får framföra din cross är att du blir medlem i en motorklubb, exempelvis Örebro motorklubb så du kan köra på deras inhägnade crossbana. 

Viktigt att tänka på när du köper en cross

När du köper cross är det många olika delar du måste tänka på eftersom det är en dyr sport att syssla med. Det är inte bara crossen som ska inhandlas utan crossen förbrukar även bensin, den kan gå sönder- och då behövs reservdelar. Sedan är det viktigt att du har ordentliga skyddskläder när du körMen när allt är inhandlat och klart kan du ha glädje av din cross i många år! 

När du ska börja köra cross

När du ska börja köra cross är det du som crossförare som är ansvarig för var du får köra någonstans.  Det viktigt att veta att du har en bra dialog med den som äger marken där du ska köra. Du måste ta hänsyn till markägaren, lokalbefolkningen och andra personer i din närhet. Du kan få köra din cross på en enskild väg om vägen inte får statsbidrag men då bestämmer markägaren detta.  

Hur gammal kan jag vara när jag börjar köra cross?

Man brukar säga att man kan börja köra cross redan vid 5 till 7-årsåldern. Innan du ger dig ut på en crossbana finns det en del saker du behöver veta innan. En motocross på 50 kubik kan vara lagom att börja med.

Men, jag vill köra cross på vägen? Hur gör jag då?

Du får endast köra cross på enskilda vägar, detta kan vara skogsbilvägar som varken är allmänna eller kommunala. Om du ska köra på en enskild väg krävs dock att crossen är terrängregistrerad. Om du har en oregistrerad cross får du endast köra på inhägnade områden. Du får inte köra cross i skogen.

Om du har terrängregistrerat din cross så får den ändå inte köras ute i terrängen, inte ens på din egen mark. Något som är viktigt att komma ihåg är att enligt Länsstyrelsen så är det förbud för att köra cross på barmark. Anledningen är att detta kan skada naturen. 

Vilken skyddsutrustning ska jag ha när jag kör?

För att du ska köra säkert på crossbanan krävs skydd. Det viktigaste är hjälm som bör vara av crosstyp och att hjälmen inte är för tung då det kan ge nackskador. Andra skydd som man behöver är ryggskydd, stövlar, handskar, tröja och byxor. Det finns plagg som är speciellt utformade att använda när man kör cross som är slittåliga och lätta att tvätta. När man kör på motocrossbanan blir man lätt smutsig. 

Säljer ni reservdelar till crossmodellerna?

Ja, vi säljer ett flertal olika reservdelar för din cross och kan även beställa hem en specifik reservdel snabbt och enkelt om det är något särskilt du efterfrågar. Du kan kontakta oss så beställer vi hem det du efterfrågar redan idag!

Hur stor cross ska jag ha egentligen?

Hur stor cross du ska ha beror på. En bra nybörjarcross är en cross med 125 kubik. Denna crossmodell kan du ha under en längre tid innan du behöver köpa en större crossmodell eftersom den rent storleksmässigt passar de flesta. Vi är även återförsäljare till de större crossmodellerna CRF250R och  CRF450R 

Vad finns det för crossmotorer?

Idag finns det crossmotorer i form av tvåtakt och fyrtakt och du kan finna både fördelar och nackdelar mellan dessa motorer. Om du har en tvåtaktsmotor så varvar den hårdare för att ta dig framåt, nackdelen blir då en högre bränsleförbrukning och en orenare förbränning. En fyrtaktsmotor arbetar istället stabilare och mjukare och detta leder därmed till mindre bränsleförbrukning.  En tvåtaktsmotor är dock att föredra vid reparation eftersom den är lättare att laga om man jämför med en fyrtaktsmotor. Detta kan såklart variera, beroende på hur mycket du kan om motorer sedan tidigare. En fyrtakt ses som renast, bästa valet ur miljösynpunkt och passar bäst till bankörning. Du får helt enkelt avgöra detta själv och fundera vilken crossmotor som kan passa din körstil bäst.

Scroll to Top